جشن بهاربد مبارک
چنین روایت کنندکه :
سالها قبل در چنین روزهایی یعنی پانزدهم اردیبهشت مصادف با روز پیام آوری زرتشت ایرانیان باستان در تدارک جشن بهاربد یا جشن میانه بهار می بودند . خوانسار درآینه تصویر این روز بزرگ را که یادگار نیاکانمان از زمان باستان است را به جامعه وبلاک نویسان و همه پارسی زبانان جهان تبریک می گوید .
زمانی که گاهشماری گاهنباری (http://www.ghiasabadi.com/gahanbar.html) یا کهنترین گاهشماری شناختهشده ایرانی، روایی داشته و هنوز هم نشانههایی از آن کموبیش برجای مانده است؛ آغاز و میانه هر یک از فصلهای سال با سرور و شادمانی، جشن گرفته میشده است. یکی از این جشنهای سالیانه که در پانزدهم اردیبهشت یا روز دیبهمهر از اردیبهشتماه برگزار میشده، عبارت بوده از گاهنبار میدیوزَرِم (در اوستایی: مَـئـیـذیـوئی زَرِمَـیَـه) که به معنای میانه فصل سبز یا میانه بهار است.
متن پهلوی «ویـچـیـتَـکیهای زاد سْـپَـرَم/ زات سْـپَـرَم» (گزیدههای زادسپرم)، بجز اشارههای کوتاه و جالبی که به تاریخچه و رویدادهای زمان زرتشت میپردازد، برانگیختن او به پیامبری را نیز به همین روز منسوب میدارد.
زادسپرم نقل میکند که زرتشت در دیبهمهر روز از اردیبهشت ماه یا پانزدهم اردیبهشت، به جشنگاهی میرود که در آن روز مردمان بسیاری در آنجا جشنی به نام «بهاربُد/ بهاربود» آراسته بودهاند. در بامداد آن روز، او برای کوبیدن هوم (هَـئـومَـه) به کرانه رود دائیتی میرود و در آنجا وهومن بدو فراز میآید. وهومن، پوشاکی از روشنایی بر تن داشت و سراسر اندام او از روشنایی بود. او زرتشت را به انجمن همپرسگی امشاسپندان بر کرانه رود دائیتی فراز میبرد و در همین انجمن، اورمزد او را به دینآوری بر میگزیند.
در ادامه متن، به کوتاهی اشارههایی میرود به رخدادهایی که در سالیان و سدههای پس از گزینش زرتشت به پیامبری روی میدهد. این فهرست رویدادها که یکی از منابع مهم رویدادنگاری و تقویمهای تاریخی سنتی و اسطورهای ایرانی است، با واقعه اندوهگینانهای که در سیصدمین سال پس از پیامبری زرتشت روی میدهد، به پایان میرسد. رویدادی که اشاره به یورش اسکندر به ایران زمین است.
روایت زادسپرم از پیامبری زرتشت، در سده هفتم هجری و در مثنوی «زراتشت نامه» به شعر برگردان شده و سپس در «دبستان المذاهب» دگرباره به نثر بازگو شده است.
چــو یــک نـــیــمــه از مــاه اردیـــبــهــشـت
گـذشـت و جـهـان گـشـت هـمـچـون بـهـشـت
ازان پـــس ازان جــشــنــگــه گــشــت بـــاز
بـــیـــامــــد بـــه نـــزدیــــک دریــــا فــــــراز
بـــروزی کـــه خـــوانـــی وُرا دی بـــمـــهــر
بــدانــگــه کــه خــورشــیــد بــنــمــود چـهــر
امروزه بازماندههایی از جشن کهن بهاربُد در نواحی گوناگون سرزمینهای ایرانی برجای مانده است (مانند مراسمی زیبا و نمادین در حوض سعدی شیراز و چشمه مجاور آن)، اما آیینهای بزرگداشت روز پیامآوری زرتشت بکلی فراموش شده و در هیچ کجا برگزار نمیشود.
روایتهایی که زادسپرم در فصلهای پنجم تا بیست و ششم گزیدههای خود از رویدادهای زمان زرتشت بازگو کرده است، همانند داستان زایش زرتشت (http://www.ghiasabadi.com/zartosht.html)، سرشار از اندیشههای زیبا و آشتیجویانه ایرانیان است. روایتهایی که شاید ریشه در واقعیتهای تاریخی نداشته باشند، امااهمیت بیشتر آنها در بررسی اندیشهورزی وآرمانهای مردمان پدیدآورنده آن، نهفته است.
«زادسپرم»، نام مؤلف این کتاب است که در اواخر سده سوم هجری، هیربد نیمروز بوده است. او پسر کهتر «جم شاپوران» رد پارس و کرمان بوده و نسب او را به آذرباد مهرسپندان، موبدان موبد معاصر شاپور دوم ساسانی دانستهاند. از برادر مهتر زات اسپرم که «منوچهر» نام داشته و به سنت طبقاتی و انحصاری موبدان بر بجای پدر، نشسته بوده است نیز کتابهایی بازمانده است که یکی از آنها بنام «نامههای منوچهر»، در بردارنده مباحثههایی با زادسپرم است.
از نام کتاب چنین بر میآید که گویا این کتاب چکیده شده و خلاصهای از کتابی بزرگتر بوده که امروز از بین رفته است
دوست عزیز خوشحال میشیم اگه به وبلاگ ما هم سر بزنید. وبلاگ ما در زمینه آموزش زبان انگلیسی از طریق موبایل هستش. ما ماهانه با هزینه بسیار اندک (برابر با شهریه 15 دقیقه یک معلم خصوصی، کمتر از 100 تومان در روز) سعی می کنیم که علاقه مندان به زبان انگلیسی رو با اون پیوند بزنیم و مطالب به روز و کاربردی مثل مقاله ، اصطلاح و ... در اختیارشون قرار بدیم. کاری بکینم که ارتباط افراد و مخصوصاً اونهایی که کمی زبان بلد هستند، با زبان قطع نشه!!
خیلی خوشحال میشیم اگه شما رو در وبلاگ انگلیش اس ام اس ببینیم و نظرتون رو در مورد مقالات ارائه شده تا به امروز بشنویم.
به امید دیدار.